Litteraturformidleren

Jeg vil helst ikke kalde mig selv anmelder. Der ligger noget værdiladet i det ord - som om min mening er mere værd end din. Og ja, jeg har noget uddannelse bag mig og ja, jeg har læst utroligt mange bøger efterhånden, men bøger og litteratur er i sidste ende en personlig oplevelse. Jeg vil ikke være smagsdommer og fortælle folk hvad Den Gode Litteratur(tm) er eller trashe bøger for clickbait - begge dele er ting jeg selv finder utroligt trættende.

Jeg kan godt lide at kunne lide ungdommen. Og jeg vil egentlig ikke anmelde deres litteratur for dem - jeg vil gerne sige: "Læs den her, den er awesome!" eller "Ah, du kunne lide den bog. Læs den her så". Jeg vil formidle litteraturen. Finde den rette læser til bogen. For den rette læser er der. Når jeg bliver i tvivl, skal jeg bare søge efter anmeldelser af bøger, jeg ikke selv var vild med. Der er så utrolig delte meninger. Nogle elsker hvad jeg ikke kan lide og omvendt. Nogle gange kan jeg ikke se forbi en sprogbrug, jeg dømmer for moderne til bogen, mens andre ser en fortælling de kan relatere til. (Det er derfor jeg linker til andre anmeldelser i bunden af mine poster)

Vores baggrund og vores oplevelser gør hver eneste bog til noget forskelligt for os hver især.

Måske synes du, at Twilight er den værste bog, der nogensinde er skrevet, men hvis en 13-årig læser den, og det er den bog, der får ham til at elske at læse: Er det så en dårlig bog? Er han en dårlig læser, hvis han udelukkende læser Meyer og hvad der ellers er bedømt til at være dårlig litteratur(tm)? Nej! Selvfølgelig ikke. Det vigtige er ikke altid, hvad man læser, men at man læser. Og her er vi, bibliotekerne, priviligerede. For selvom børnene også kommer til os for opgavehjælp og påtvungne klassikere fra velmenende dansklærere - så kommer de i højere grad til os på deres egne præmisser. Af lyst. Og forældrene møder (forhåbentlig) dygtige bibliotekarer, som kan give dem ro i sjælen over, at deres børn ikke læser det, forældrene føler, de burde læse. "Hun vil kun læse gysere"

Godt! Det handler om at gøre børn glade for at læse, ikke opdrage dem til at læse Det Rigtige. Bøger er gateway drugs, hver og en. Hvis du ødelægger biblioteksoplevelsen for dem ved at påtvinge dem bøger, de ikke har lyst til at have med hjem, kan du fratage dem den glæde, de ellers ville få ved at læse. Ingen bryder sig om at blive tvunget til noget, og børn bliver i forvejen tvunget til virkelig mange ting. For deres eget bedste, jojo, men bøger skal ikke være en af de ting. Ikke i deres fritid.

Jeg er ikke som sådan imod at pådutte børn og unge klassikere, og forældre er tit meget utålmodige efter at dele deres yndlingsbøger med afkommet, og det forstår jeg udmærket godt. Men hvis et barn ser en film, barnet ikke bryder sig om, fordi barnet ikke var klar til den og ikke rigtig forstår handlingen, er der en større chance for at han vil se den igen engang, fordi det er bare halvanden til to timer. En bog er en langt større investering tidsmæssigt. Nogle børn er uger og måneder om at læse en bog. Hvis det var en dårlig oplevelse er der lille chance for, at barnet vil prøve den igen på et senere tidspunkt, og så kan barnet potentielt gå glip af en læseoplevelse, der havde været noget helt særligt på et lidt senere tidspunkt. Og måske miste læselysten helt. Børns læserutiner og vaner er stadig skrøbelige. Gentagne dårlige oplevelser kan ødelægge deres vilje og lyst til at læse.

At jeg ikke vil dømme børns litteraturvalg, når de kommer til mig - enten på nettet eller på biblioteket, betyder ikke, at der ikke findes dårlige bøger. Bøger, der er skrevet dårligt, med dårlige personbeskrivelser eller dårligt sprogbrug (og jeg mener ikke bandeord, jeg har intet imod bandeord, men en unødvendig forenkling af sproget eller andet). Men hvad jeg finder allerfarligst er, når bogpersoner (bloggere, bibliotekarer eller andet godtfolk i bøgernes univers) siger: Det har vi læst før.

Vi læser utroligt mange bøger - vores læsere, brugere, kunder, I har højst sandsynligt ikke det kæmpebagkatalog, vi har. For at citere Neil Gaiman lidt løst: Selv den mest fortærskede kliche er ny for den der læser den første gang. (Læs det rigtige, lange og gode skriv her)

En anden farlig sætning jeg af og til støder på: Denne bog tilføjer ikke noget nyt til genren.

Hov, hvornår blev det et krav? Og hvad betyder den sætning egentlig? I bibliotekssammenhænge lyder den ofte: "Lignende haves. Spares."

Der er altid noget, der ligner. Men litteratur er ikke bare emner eller problematikker. Det er sprog, det er karater- og verdensopbygning. Det er tusinder af nuancer af følelser og humor, det er illustrationer, forsider og skrifttyper. Bøger og litteratur er levende ting- i hvert fald hvis man sætter den sammen med den rigtige læser.

Min pointe er (muligvis): Lyt ikke altid til os. Hvis du har en mavefornemmelse om en bog og alle anmeldelser siger den er dårlig og uorginal. Hvad ved vi egentlig? Måske er det din nye yndlingsbog. Jeg ved ikke om det var min pointe fra starten, men det gode ved en blog er at jeg kan poste mine rantings alligevel ;) #ingenredaktør #whoopwhoop #readwhatyoulove