Hvordan får man sit budskab ud på sociale medier?

Som blogger følger jeg en del andre bloggere og ofte ser jeg nogle særlige fodfejl i forhold til at få spredt sit budskab. Man kan spørge sig selv, hvorfor det betyder noget for mig, jeg kan jo som sådan være ligeglad, men som litteraturformidler er det vigtigt for mig at frivillig litteraturformidling kommer så bredt ud som muligt. Når der sidder ildsjæle derude og bruger deres fritid på at læse og anmelde bøger, så er det ærgerligt at det måske kunne komme ud til endnu flere end det gør. Selvom folk følger dig på sociale medier er det ikke ensbetydende med at de klikker på de links du deler. Succes kan ikke måles i hverken likes eller følgere - for hvad betyder antal hvis budskabet ikke bliver modtaget af dem?

Jeg giver 3 pointers til hvordan man kan skabe opmærksomhed omkring sine budskaber på (især) Facebook og Instagram.

I dette tilfælde er det som oftest en boganmeldelse, men det gælder såmænd alle budskaber uanset om man er firma, institution eller privatperson. Her tager jeg udgangspunkt i en bogblogger, men langt det meste kan overføres til mange andre typer profiler.


Lad være med at dele det på alle profiler samtidig.

Du har skrevet et indlæg og du er ivrig efter at dele det forståeligt nok. Men selvom man aldrig skal gå ud fra at det er de samme mennesker, der følger en på alle profiler, så er det klogt at gå ud fra at der er et vist overlap - også i forhold til din egen private facebookprofil. Hvis man gerne vil nå det overlap er det fornuftigt at dele på forskellige dage. Hvis dine følgere ikke havde tid til at gå ind og læse indlægget, da du delte det på Instagram, så har de måske dagen efter, når du deler det på Facebook. Dagen efter igen kan du dele en reminder i stories på Instagram og dagen efter igen på din egen private facebookprofil og/eller i relevante Facebookgrupper. På den måde giver du indlægget 4-5 dages levetid fremfor blot en enkelt dag med massiv eksponering. Mange ville måske have læst det, men havde ikke lige tid og læser det i stedet når de bliver mindet om det igen. Og man undgår at spamme sine følgere.


Captions betyder noget. Selv med en god overskrift på indlægget.

Her taler jeg mest om Facebook, men også på Instagram betyder det meget, hvis man vil have folk til at klikke videre på et indlæg og ikke kun smide et like til et pænt billede. Hvis man er presset for tid eller inspiration - det sker for selv den bedste - kan det være fristende blot at skrive: Jeg har læst titlen, læs her hvad jeg syntes om den. Selvom det er en fuldstændig sandfærdig caption, så indbyder den ikke til, at man klikker på den. I stedet kan det godt betale sig at indregne ‘salgsteksten’ i den tid man bruger på at skrive anmeldelsen, så man altid har to ‘salgsbidder’- en til Facebook-posten og en til Instagram - for tænk igen på overlapperne. Hvis de ikke bider på salgsbidden på Facebook, gør de måske på den på Instagram. Kniber det med inspirationen, så brug eventuelt et citat fra anmeldelsen som teaser. Du skal altid se det ud fra følgerens synspunkt - hvad giver dem lyst til at læse mere?


Hold gang i dine sider.

Ak ja, algoritmernes æra er i gang og du bliver straffet online for at være offline. Hvis du vil være (mere) sikker på at dukke op i dine følgeres feed, så skal du poste regelmæssigt. Det er klart nemmere på Facebook (medmindre du betaler for en app, der kan autoposte på Instagram), fordi du kan planlægge opslag. Sæt tid af til at planlægge opslag til en længere periode, så der sker noget selv når du ikke har tid til at skrive indlæg selv. Det kan være gamle anmeldelser, relevante artikler, nye udgivelser du glæder dig til eller arrangementer fra biblioteker eller boghandlere, du gerne selv ville til (eller skal til), som du anbefaler dine følgere.