Den allerførste læsning #1: Hvordan skaber du en læser?

De fleste forældre genopdager biblioteket, når de står og skal være forældre - vi vil jo gerne have at vores børn bliver læsere også selvom vi ikke selv er - og det at få børn er en god undskyldning for at blive det igen. Om ikke andet så fordi vi ikke gider stå og skændes med bæstet, når de skal læse 20 minutter om dagen i folkeskolen og bare ikke gider. Så vil vi hellere tage det i opløbet.

1: Lad barnet lege med bøger - også før det er gammelt nok til egentlig at læse dem.

Fx med plastikbøger til badekarret, men også helt almindelige billedbøger. Bøgerne skal være en del af barnets hverdag også selvom man ikke læser dem. På biblioteket ser man tit børn rende rundt med bøgerne i dukkevognen eller hvad der nu er af legekøretøj. Måske bruger de dem som tallerkner til legetøjsmad eller bygger vægge til et dukkehus. Det er okay. Fortrolighed er et rigtig godt skridt på vejen.

2: Læs i barnets tempo.

Ikke bare langsomt, så de kan følge med, men vær med på at de springer sider over eller skipper direkte til slutningen - det nytter ikke at være regelret med kronologien, igen handler det om at skabe fortrolighed med oplevelsen og være åben overfor at de ikke læser som vi gør endnu - især hvis de har hørt historien før, men også nye historier.

3: Snak om hvad der sker - både i teksten og på billederne.

De fleste har nok hørt om dialogisk læsning og nogle efterspørger også særlige bøger til formålet. Men alle bøger kan bruges til dialogisk læsning - den nemme regel er at stille HV ord. Hvad sker der? Hvorfor gør musen det? You know the drill.

4: Lad barnet læse for dig.

Hvis I allerede har læst bogen før kan barnet fortælle historien (eller en helt ny historie!) udfra billederne i bogen.

5: Læs hver dag - både med og uden barnet.

Ja, det er nemt for mig at sige, ikke? I en travl hverdag er der måske bare ikke lige 20 min til at sætte sig ned med en bog...men du er dit barns største rollemodel. Hvis du ikke har det som en vane at læse i hverdagen kan det være svært at gøre det til barnets vane. Og selvom I læser sammen er det også vigtigt at barnet ser dig som en læser - og her bliver jeg lige irriterende - af rigtige bøger. Du og jeg ved jo godt at man sagtens kan læse bøger på både telefon og tablet, men barnet forbinder ikke det at kigge på en tablet med at læse. Og jeg ved godt tid kan være et problem, men har du tid til at skændes med barnet, når de 20 minutters daglig læsning kommer i folkeskolen? Ved at skabe de gode vaner allerede fra børnene er små kan man undgå en del konflikter senere.

 

Mit barn gider bare ikke læse, hvad så?

Den gør ondt, især på forældre der selv er læsere. Men læsning og bøger er faktisk ikke for alle. Hvis det "bare" drejer sig om koncentration, så har jeg dog også nogle råd til det. Men hvis alt fra hestebøger til faglitteratur om rummet er prøvet og dit barn stadig ikke gider, så er dit barn måske ikke en læser. Det er værd at nævne, at computerspil faktisk på mange måder er lige så udviklende og gavnlige som at læse. Se på computerspil som "Skab din egen handling"-bøger. Så hvis dit barn hellere vil spille end læse, så er der ingen grund til panik.

1: Vigtigst: Pres ikke for hårdt på.

Børn bliver "tvunget" til rigtig meget hver dag - for deres eget bedste naturligvis, men fra de står op til de går i seng er der ting de skal som de ikke har nogen eller kun ganske lidt indflydelse på. Læsning skal ikke være en sur pligt eller noget de bliver tvunget til. Så er der lille chance for at de kommer til at holde af det. Men du kender dit barn bedst. Vær opmærksom på barnet og hvad der virker. Prøv forskellige tidspunkter på dagen, forskellige typer bøger, kort sagt prøv ting af og vend gerne tilbage og prøv de samme ting igen på et senere tidpunkt. Børn udvikler sig hurtigt.

2: Gør det til en leg

Inkorporer de karakterer barnet kender i daglige eventyr fx mens I går ned og handler. Hvis barnet er vild med Peddersen og Findus eller Lili-bøgerne, så brug karaktererne i små historier I digter sammen, måske skal Peddersen også ned og handle og måske skal han også have frikadeller til aftensmad. Kan du finde køledisken med kød? Etc. Det er ikke direkte læsning, men det kan åbne op for barnets lyst til at få fortalt historier.

3: Interaktive bøger.

Der findes masser af interaktive bøger fx Sofus og Månemaskinen som jeg selv er ret vild med eller Morten Dürrs Miki app som begge fås til iPad, men også fysiske røre/føle-bøger - her kan dit bibliotek helt sikkert hjælpe dig.

4: Hold deres hænder beskæftiget

Stik dem en malebog eller noget blankt papir og nogle farver, læs mens de spiser eller hvis de ikke gider i seng, så brug den ekstra tid de får lov til at være oppe til at læse - hvis der er en belønning i form af lidt senere sengetid kan det måske få læsningen til at glide lettere ned.

5: Giv dem en resume af bogen først

Det kan være svært at sidde stille hvis man ikke helt bliver fanget med det samme, men hvis barnet allerede ved der kommer en drage senere, kan det opmuntre til at blive siddende hele bogen ud.