#etdigtomdagen - litteratur mod en stresset hverdag

Jeg skriver en del om hvorfor børn skal læse, men som jeg også har nævnt før, så skal de voksne følge trop. Både som gode eksempler for at inspirere børnene til at læse, men også for deres egen skyld. Mange af grundene til hvorfor børn skal læse gælder også voksne. Voksne er ikke færdigdannede mennesker - heldigvis - og vores empati udvikles også stadig, ligesom vores verdenssyn stadig kan udfordres og udvides. Selv voksne kan blive klogere - heldigvis.

Men i dag vil jeg i højere grad gerne tale om et øjeblik af ro hverdagen. En tænkepause - eller det modsatte - et øjeblik uden tanker ved at læse #etdigtomdagen.

At læse poesi kan give ro i sindet og en mulighed for at tænke sig om, omrokere sine prioriteter i en travl hverdag. Det er en mulighed for virkelig at være til stede i sig selv, før livet går videre som ellers. God poesi (og god litteratur i det hele taget) er ikke tilfældig. Der er tænkt over hvilke ord, der benyttes, hvordan de er sat sammen, og især i digte hvor rytme og eventuelle rim skal hænge sammen og opløfte de få ord til en højere enhed.

Uanset du læser det indvendigt, hører det læst op eller læser det for din kat, kæreste eller barn vil jeg opfordre til at læse #etdigtomdagen - for roens skyld, men også for oplevelsens skyld. Det som for eksempel Wordsworth kan (hør en oplæsning af I wandered only as a cloud længere nede) er at sætte ord på en følelse, så vi ikke behøver.

Digte er ikke blot et pusterum - de kan også med ganske få ord vise at du ikke er alene i ulykkelig kærlighed, sorg, usikkerhed - eller glæde. Det rigtige digt på det rigtige tidspunkt kan hjælpe ens mentale helingsproces på vej hvis man er gået i stykker og løfte sin læser op til en dybere forståelse af sig selv.

Og selvom vi ikke alle kan skrive poesi som de store digtere, så kan vi gøre noget andet:

Hav en notesbog med dig og når du oplever et øjeblik af ro; det kan være synet af de første grønne blade i marts, eller en enlig fugl på en grå himmel, snevejr, dit sovende barns vejrtrækning - hvad der nu end giver dig en følelse af stilhed, skriv det ned, det behøver ikke være poetisk, blot et par sætninger. Det at skrive kan give samme effekt som at læse - en følelse af ro, et pusterum i hverdagen.

 

Forslag til digte til børn:

Nattevagt

Skoven fra oven

Og unge:

Kommer let; går let

Nordlys: danske digte

Et par poetiske billedbøger:

Bjørnen der ikke havde været der før

Morkels alfabet

Garmanns sommer

Den fineste historie

Herunder er desuden tre af mine absolut yndlingsdigte, læst op af fremragende stemmer.

Og denne app er gratis og kan give et tilfældigt eller et valgt digt af både kendte og ukendte digtere:

POETRY - The Poetry Foundation