Om læsning og fordomme #2 - "YA fantasyromaner er fyldt med trekantsdramaer"

Er de? Ikke dem jeg læser.

Jeg ser det her hele tiden, men sjovt nok oftest som en "Hvor er det befriende at der ikke er et trekantsdrama i den her bog".

Jeg siger ikke, at jeg har læst alle fantasy-serier eller at der ikke er en del, der indeholder et trekantsdrama - men jeg finder alligevel, at det er på ingen måde så udbredt, som jeg ofte ser påstået. Og endda påstået som i at folk forventer det, men alligevel ikke render ind i det. Nogle gange forelsker hovedpersonen sig simpelthen i en ny og så bliver der råbt 'trekant' selvom det er en naturlig udvikling for en teenager - eller bare et menneske - ingen forventer du er sammen med ham, du mødte som 16-årig for evigt. Fremragende hvis du er, men det sker altså for de færreste. Og at du forelsker dig i en anden, mens en er forelsket i dig er altså ikke et "trekantsdrama". Det er bare uheldigt.

Mit problem med udsagn som dette her er, at de nedgør YA fantasy. Det lægger til fordommene om at det er forudsigeligt og fantasiløst. Men YA fantasy er en fantastisk genre med så mange variationer, at det simpelthen ikke er fair, at påstå at de alle er ens.

I øvrigt så generer trekantsdramaer mig ikke. Jeg synes, det er fair nok at være i tvivl om hvem man vil være sammen med. Kærlighed er ikke altid bare lige, og jeg tror ikke på soulmates.

Men. Her er 10 fantastiske fantasyserier uden kærlighedstrekanter:

  1. Kragens Kald (Six of Crows) - udkommer på dansk på CarlsenPuls d. 18. februar 2018
  2. Det Splintrede hav - Bind 1 er udkommet på dansk
  3. Ravnedrengene - Bind 1 udkommer 12. oktober 2017
  4. Morika-serien - alle 3 er udkommet + 2 bind i sequel serien Krøniken om Morika
  5. Magnus Chase - 2 bind oversat og udgivet på dansk
  6. Ønskekræmmerens Datter - alle 3 er oversat og udgivet
  7. Panteon-sagaen - 2 bind udgivet, 2 mere på vej
  8. Dronningen af Tearling - 2 bind oversat og udgivet på dansk, det sidste på vej
  9. Det gyldne kompas - alle 3 er oversat og udgivet
  10. Lady Midnight - første bind er oversat og udgivet