Kan man læse med børn i huset?

Jeg skal ikke komme her og fortælle dig hvad du kan. Jeg kan kun fortælle hvordan jeg personligt prioriterer og får tingene til at hænge sammen.

Det er med læsning som med så meget andet. Det er ikke omkostningsfrit. Måske skal du ofre noget for at få det gjort. Måske har du simpelthen ikke lyst som du havde før. Det er alt sammen fair og reelt nok. Jeg løfter ingen pegefingre. Men jeg vil gerne fortælle at ja, det kan man og det bør man. For måske står du og føler at du aldrig kommer til at åbne en bog igen og så er det måske meget rart at vide at det kan lade sig gøre.

Jeg skulle aldrig have børn. Kæreste ville gerne. Jeg sagde: Niks, kammerat og han sagde: Okay. Jeg sagde: Jeg mener det. Jeg er for egoistisk. Og han sagde: Okay. Jeg sagde: Jeg gider ikke at hele mit liv ændrer sig. Og han sagde: Okay. Jeg sagde: Men hvis jeg skulle have et, ville det være med dig. Og han sagde: Okay. Og så sagde jeg: Jeg har droppet p-pillerne. Jeg bliver jo lissom ikke yngre. Og han sagde: Okay. Og så sendte jeg et snap 6 uger senere med to positive graviditetstests og så tog han hjem fra arbejde og så sad vi over for hinanden og sagde: Okay.

For mit vedkommende var jeg sikker på to ting. Han skulle tage så meget barsel som vi kunne få det til, fordi vores barn skal have to primære forældre, og han skal ikke gå glip af tid med sit barn på grund af forældede ideer om, at mor er et unikt snefnug og far er en babysitter. Og to, mit liv skulle ikke forandres mere end højst nødvendigt.

Og om det så er ren stædighed og aggression, så er det også lykkedes. Jeg læser stadig. Jeg har tid med kæreste. Jeg tager stadig til arrangementer uden dem begge to. Jeg kan ikke læse når og hvor jeg vil, og der skal mere planlægning til, men jeg kan, fordi jeg prioriterer det.

Jeg ser mange som ikke tvinger sig selv til at læse. Det skal være rart, og det skal være nemt. Der er jo som sådan ikke noget galt i at ville have det skal være superhyggeligt at læse og noget man kun gør for fornøjelsens skyld. Men som børnebibliotekar er det svært helt at bifalde tankegangen. Især når de samme forældre står på biblioteket og klager deres nød over at deres børn ikke gider læse. Men børn gør som vi gør, ikke som vi siger. Deres indstilling til forskellige ting, som fx læsning præges af hvad de oplever i hjemmet. Og hvis ikke du gider prioritere det og arbejde for det selv, når det er svært at finde lysten, hvordan skulle dine børn så lære det?

Så ingen løftede pegefingre. Men. Jeg vil opfordre til at man som forælder prioriterer sin egen læsning og i stedet for at tænde tv'et eller hvad man nu gør i stedet for at læse, fordi man ikke lige har lysten, i stedet samler bogen op alligevel. Du kan også fortælle dit barn, hvis det har en størrelse hvor det forstår det, at du faktisk ikke har supermeget lyst lige nu, men du gør det alligevel, fordi det er dejligt at læse og man får rigtig meget ud af det. Barnet kender godt den følelse og bliver motiveret af, at du også har det svært med at få læst nogle gange, men at du gør det alligevel. Det er trivielt, men det er rigtigt: Du er dit barns vigtigste rollemodel.

Så. Bliv inde. Læs en bog.