Den allerførste læsning #1: Sådan understøtter du dit barns læsning fra skolestart og frem

Hvis jeg havde en krone for hver frustrerede forælder, der kommer på biblioteket med deres 10-12 (eller ældre) årige børn og undrer sig over at de bare ikke gider læse...så ville jeg have pænt mange en-kroner.

Rigtig mange er af den opfattelse, at børn der ikke gider/er særlig gode til at læse er naturbestemt. At nogle bare ikke er gode til at læse er selvfølgelig rigtigt, men at det er uundgåeligt er ikke sandt. Men det kommer ikke 'gratis' og det er ikke noget, man bare kan overlade til skolen. Jeg har tidligere skrevet om den helt tidlige læsning her, men når barnet starter i skolen overgiver mange ansvaret for barnets læsevaner og -færdigheder helt til skolelæreren. Men hvis du ikke vil risikere at stå frustreret på et bibliotek 5 år efter med et vrantent barn, der ikke gider læse bøger, så er det ikke nok. Og ofte er det drenge, der tabes. De kan "bare ikke sidde stille", "vil hellere spille fodbold/computer/guitar". Men interessen for fodbold kom heller ikke af sig selv og jo, de kan formentlig sagtens sidde stille, mens de ser 2 timers Ninjago, så hvis de ikke kan sidde stille, mens de læser, er det fordi de ikke har lært, hvor sjovt læsning kan være - lige så sjovt som Ninjago.

Du og resten af familien er nødt til at engagere sig i barnets læsning. Læs med barnet hver dag. Gør de 20-30 minutter skolen forlanger til hyggetid i hjemmet helt fra de allerførste Mo og ko-bøger - selvom de ikke er super spændende for voksne:

  • Lad barnet læse op for dig - og husk det er okay at hjælpe med udtalen og ordforklaringen af de længere og sværere ord. Det er svært nogle gange, og hvis barnet bliver ved med at falde over ordet, er det bedre at hjælpe og komme videre, end at barnet føler, at det fejler.
  • Læs i din egen bog, mens barnet læser sin, men vær opmærksom på at hjælpe hvis det behøves, fx med ordforklaring eller udtale - som nævnt ovenover.
  • Tal om hvad barnet skal læse, før det læser bogen. Du kan læse bagpå og I kan tale om det udfra forsiden. Hvad handler den om? Hvad forventer barnet af bogen? Er det realistisk eller fantastisk? Det hjælper også næste gang I skal på biblioteket og finde bøger, at I allerede ved hvad barnet syntes var spændende.
  • Og om hvad I har læst bagefter - enten det I har læst sammen eller hver for sig. Var den spændende, hvorfor, hvad skete der, etc. Det hjælper også barnet med at sætte ord på læseoplevelsen. Hvis barnet ikke rigtig ved hvor det skal starte, hjælper det ofte hvis du starter med at fortælle om din bog. Det sætter barnets tanker i gang og giver det et afsæt for selv at fortælle.


I behøver ikke gøre det samme hver dag, nogle dage kan I tale om bogen og andre dage læse højt, men afsæt læsetiden som fast - sammen. Det bedste er naturligvis, hvis begge forældre (hvis I bor sammen) og alle søskende deltager i læsetiden, så det bliver en fast aktivitet, men hvis tiden er knap kan man skiftes (igen, hvis man er to forældre) til at 'være den'.

Jeg er klar over, at hverdagen er travl, men de 20-30 min om dagen er godt givet ud på forhånd fremfor længere og potentielt ubehagelige skænderier og frustrationer over manglende læselyst og engagement senere hen i barnets liv. Og barnet bliver en bedre læser med gode læsevaner.

Ingen er født gode læsere. Det kræver træning. Og hvis man allerede er overbevist om, at ens barn er en svag læser eller ikke rigtig gider kan det nemt blive selvforstærkende, selv med gode lærere. Lysten og viljen til at læse kommer ikke af sig selv. Den kommer af at være omgivet at bøger, lære at de er spændende og sjove underholdning - ikke kun en sur pligt som skolen forlanger man beskæftiger sig med, se sin familie læse, komme med på biblioteket, få sit eget lånerkort og være en del af låneritualet. Snak med bibliotekaren, lær barnet at det er okay at tale til os og spørge om hjælp, når de er der alene.

Børns uddannelse er et fælles ansvar som dygtigt og engageret løftes af skolelærere, pædagoger og bibliotekarer, men det starter og slutter i hjemmet - med jer forældre og familier. Uden jer bliver det bare ikke lige så godt ;)