The handmaid's tale

Jeg indrømmer, at jeg faktisk ikke anede at denne bog eksisterede, før den pludselig var overalt, fordi den skulle filmatiseres. Og det undrede mig - ud fra hvad folk skrev om den er den ikonisk på linie med Fahrenheit, 1984 og Brave new world. En dystopi, der får dig til at genoverveje hvad der kan ske i et civiliseret samfund, hvis vi ikke er opmærksomme. Så den måtte naturligvis læses. Og før jeg så serien - jeg er trods alt et civiliseret menneske ;)

Men øv for katten. Jeg blev skuffet. Det er nok også delvist, fordi jeg havde så høje forventninger til den - men selvom jeg sagtens kan se pointen og budskabet og begge dele er intelligente og vigtige, så fandt jeg ikke udførelsen særlig god.

Og før du lukker blogindlægget i vrede, så lad mig forklare:

Tidslinien passer ikke for mig. Jeg tror på, at der på ganske få år kan ske et regimeskift og at en befolkningsgruppe kan blive massivt undertrykt - hell, vi har set det før i flere ægte samfund - men hvad jeg ikke køber er, at man så hurtigt får bygget så mange ritualer og et helt nyt sprog op (hilsener og vendinger). Det går simpelthen for stærkt. Og vores hovedperson Offred er alt for hurtigt blevet fanget i regimes mindset - ikke fordi hun skal gøre oprør, nej, det forstår jeg godt hun ikke kan, men hun har glemt så meget af sit tidligere liv. Hendes datter og deres fælles oplevelser inklusiv - på tre år? Nope. Den køber jeg simpelthen ikke.

Ligesom at der er for få indikationer før regimeskiftet. Jovist, det kan ske pludseligt, men det sker ikke uden varsel. Der vil være bølger, indikationer. Tværtimod hører vi om feministiske movements og et ret frit samfund. Naturligvis kan det være for at vise, at hun ikke var opmærksom på samfundet - men så uopmærksom? Når hele parlamentet er blevet likvideret, selvom terrorister har fået skylden? Nej, det ville være et samfund i suspension. Man ville forvente noget...have tillid/mistillid til de siddende regenter. Holde øje med nyhederne. Hun er tydeligvis en unreliable narrator, men hun er hverken dum eller ligeglad. Det hænger bare ikke helt sammen.

Jeg er kritisk, når det kommer til dystopier. Og det irriterer mig, når jeg ser folk gøre grin med at science fiction, fantasy og dystopier ikke er realistiske - hahah, der er jo rumvæsner, hvor realistisk er det? Men fantastisk fiktion skal stadig være realistisk udfra præmisserne - og det synes jeg ikke bogen opnår til fulde. Jeg sidder ikke tilbage med en følelse af at dette kunne ske - og det værste er at jeg VED det kan ske. Men hun har overdrevet det for meget, gået for hurtigt frem for at nå til sin pointe.

Og her er det så at min helligbrøde bliver total: Jeg synes, serien er bedre end bogen.

For serien efterlader mig utilpas og angst - sådan som jeg forventede det af bogen. Offred i bogen bruger for meget af regimets sprog, når hun tænker, Offred i serien er mere realistisk og lyder mere som en kvinde, der var vant til at være fri. Ligesom kontrasten mellem de gammeldags klædedragter de nu er tvunget til at gå med og det nymodens næsten Stepford-agtige samfund de stadig lever i står frem i serien og fortæller mig, at det her er vores samfund. Den fornemmelse fik jeg ikke i bogen. Det virkede mere som om hele samfundet var gået tilbage til et lille hus på prærien-agtigt samfund - og igen det ville ikke passe med tidslinien.

Det korte af det lange er - at jeg alligevel anbefaler, at man læser bogen først. Jeg ved at jeg er meget kritisk, når det kommer til dystopier, fordi det er min ubetingede yndlingsgenre (hvis man kan kalde dystopier en genre for sig). Jeg forventer utroligt meget af dem. Og jeg kan se begejstringen fra andre læsere, og min smag er ikke bedre eller mere korrekt end deres. Så giv den en chance. Måske vil du elske den og i så fald - fedt. Der er ikke noget bedre end at finde en bog der ændrer ens liv.

Men serien. Jeg vil give alle mine anbefalinger til at se serien. Go. Lige nu. Eller - efter du har læst bogen, måske. Men serien er fantastisk.