Højtlæsningsbøger, der ikke bare er gode, men også smukke

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg ikke læser ebøger. Jeg synes de er en fremragende opfindelse og de gør helt 100 bøger lettere tilgængelige. Men. For mig er bøger ikke bare ord på sider. De er en fysisk fornøjelse at røre ved, dufte til og se på, når de står på reolen. Smukke bøger kan vække læselyst og glæde ligeså vel som gode historier kan. Også for børn. Jeg har her samlet nogle af de smukkeste højtlæsningsbøger fra Stormys reol som vil være fremragende og smukke gaver til børn i forskellige aldre. De kan også læses selv, men læs for søren da højt så længe som ungerne gider lytte til det :)

Ada Goth kan både læses op og læses selv fra omkring 7-8 år, og den er både skrevet og vidunderligt illustreret af den uforlignelige Chris Riddell. Den handler om en pige, som er meget ensom på farens store gods, men det ændrer sig da hun møder en spøgelsesmus som hjælper hende med at løse mysterier - og måske finde venner.

Krystalskibet er en fantastisk, spændende fortælling om klatretyve, lidt magiske krystaller, onde pirater og venskab. Den er skrevet af Benni Bødker og smukt illustreret af Rasmus Bregnhøi. Papirkvaliteten er i øvrigt toplækker. Fra omkring 7 år.

Denne udgave af Den uendelige historie kan dele vandene lidt. Nogle vil sige at den hvide udgave er den "rigtige", men jeg synes nu også at denne her er vildt flot. Lars Gabel er en af mine yndlingsillustratorer. Den har desuden stadig rød og grøn skift indvendig plus et indsat bogmærke, en lille detalje som jeg altid synes tilføjer lidt ekstra. Fra 9-10 år.

Ikke et ondt ord om Disneys Peter Plys, men de originale illustrationer af Ernest H. Shepard er altså helt fantastiske. I denne smukke udgave får man de to første historier skrevet af A.A. Milne (og man kan få fortsættelsen af David Benedictus her i matchende indbinding.)

Rigtig mange børn er helt vilde med Troldeliv og fortællingerne om Paja og Pajko sublimt illustreret af Peter Madsen og fortalt af Sissel Bøe og her får man 5 historier fra højen i et lækkert samlet bind med stofryg. Man kan også få Fem fortællinger fra skoven for ekstra mange trolde i reolen. Fra ca. 4 år.

Roald Dahls to klassikere er langt fra nye, men her er de i nye klæder tegnet af John Kenn Mortensen. De er både spændende og lidt uhyggelige (især Heksene) og kan læses fra ca. 9 år.

Ishavspirater er et iskoldt og spændende eventyr om søskendekærlighed og mod og bogens smukke illustrationer supplerer historien så fint og kan læses højt fra ca. 6 år.

Godnathistorier for rebelske piger er 100 små historier om ægte kvinder og piger som har opnået ret fantastiske ting og flot illustreret af kvindelige kunstnere. Den kan læses højt fra omkring 6 år - for både drenge og piger, men den er skrevet til alle de piger, der hellere vil læse fysik og løbe stærkt end vente på at blive reddet af prinsen.