Julen er de knuste hjerters tid - bøger om sorg til alle aldre

Julen er hjerternes tid. Men hvis man har mistet er det også en af de hårdeste tider på året. Litteratur kan ikke hele et knust hjerte, det er der ikke noget der kan. Men tiden kan gøre smerten mindre, og litteraturen det kan få os til at føle os mindre alene. Litteraturen kan lappe os lidt sammen. Bringe os trøst eller vise at vi ikke er alene om at føle smerte.

Og selvom barnet ikke umiddelbart har oplevet et tab, så vil det høre om det. Måske mister en i børnehaven en mormor eller et kæledyr. Verden bliver utryg, når den er ukendt, sagde Sarah Engell om ungdomslitteratur, men det gælder også børnelitteratur. Døden og tab behøver ikke være tabu, der kun bringes op, når det er nødvendigt. Børn går ikke i stykker af at blive præsenteret for livets tristere sider. Tværtimod går de mere i stykker hvis de er uforberedte på at døden findes. Disse bøger kan sagtens læses simpelthen som en del af livet.

Alle bøger kan naturligvis bestilles på biblioteket, enten dit lokale eller bibliotek.dk, men jeg har også inkluderet links til hvor de kan købes.

Til de mindste

Græd blot hjerte (kan købes på fx saxo)

Græd blot hjerte er en meget særlig bog. Den behandler døden fortrøstningsfuldt uden at blive sentimental. Dens grundpræmis er: Uden smerte kan vi så kende glæde? Billedsiden og teksten komplimenterer hinanden perfekt og på en poetisk og respektfuld måde guides læserens gennem sorgen. Måske en af de bedste bøger om emnet. Og det mente American Library Association også. Den vandt 2017 American Library Association Batchelder Award.

Døden i æbletræet (kan købes på Plusbog)

Døden i æbletræet minder lidt om historien om de tre brødre fra Harry Potter. En snedig gammel ræv får en magisk væsel til at fortrylle sit æbletræ, så ingen der kravler derop kan komme ned igen og på den måde fanger han Døden selv. Døden venter tålmodigt og med et vidende smil og til sidst er ræven klar til at tage med ham. Hans rævekone er død, hans børnebørn har fået børn og skoven er fyldt med nye ræve. Den behandler det at acceptere døden og måske endda være glad for den, fordi man har levet et langt og rigt liv og trænger til at hvile sig. Til sidst er døden som at komme hjem.

And, døden og tulipanen (kan købes på saxo)

Wolf Erlbruch er en kunstner i alle hans værker, men denne er særligt smuk. And møder Døden som slet ikke er så skræmmende, når man lærer den at kende, selvom den ser lidt uhyggelig ud til at starte med. Næh, det er jo ikke døden man skal være bange for, det er det der forårsager døden. And bliver nærmest venner med Døden, og da hun til slut drager afsted på sin sidste rejse med tulipanen på brystet er det ikke skræmmende eller uhyggeligt, men vemodigt og rørende. Børn og voksne vil måske genkende Erhbruchs streg fra Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved‎.

Hvor flyver du hen, søster kanin? (kan købes på saxo)

I Hvor flyver du hen, søster Kanin? mister barnet sit elskede kæledyr. Hun følger efter det til en anden verden og bogen handler om at give slip. Søster Kanin er gladere på den anden side, for hun var klar til at tage afsted, men Liv følger efter hende og prøver at trække hende med tilbage, selvom hun egentlig godt kan se Kanin er glad, hvor hun er nu. Liv får hjælp til at give slip af Bror Rotte, som hele tiden prøver at fortælle hende, at hun ikke hører til hvor Kanin er nu. Til sidst lader Liv Kanin flyve bort og vender tilbage til livet for både at sørge og mindes Kanin.

 

Til de mellemste

Skaderne (kan købes på saxo)

I Skaderne følger vi to drenge gennem morens sygdomsforløb og efter hendes død. Drengene reagerer ikke ens og det er også en fin detalje, for ikke alle håndterer sorg på samme måde. Skaderne er på en måde meget nøgternt fortalt. Igen er der ingen sentimentalitet og det afspejler rigtig fint børns måde at tackle død og sorg på. Vi får også en ret rå, men ærlig skildring af faren, hvis sorg manifesterer sig i vrede og hvordan det går ud over både skaderne og Oscar. Men Oscar lader sig ikke kue, selvom han bliver lidt bange. Han ser sin far bag vreden og at det i virkeligheden er, fordi faren er ensom. Og til sidst går livet alligevel videre.

 

Zu og stjernestøvet (kan købes på saxo)

Zu og stjernestøvet handler om en pige der mister sin tidligere ven i en drukneulykke og beslutter at det umuligt bare kunne være et tilfældigt uheld. Hun stopper med at tale og skubber sorgen fra sig ved at sende sig selv ud på en mission for at finde en forsker, der kan verificere at hendes veninde måtte blevet ramt af en farlig gople. Bittersød, velskrevet bog om at komme videre efter en tragisk oplevelse. Læs også her.

Monster (kan købes på saxo)

Monster kan i virkeligheden læses af alle, både børn og voksne. Den er usentimental og på mange måder lige så voldsom og rå som den er smuk. Connors mor har kræft og skal dø, og hver nat bliver Connor besøgt af et monster, der vil have ham til at fortælle sandheden, men Connor siger, at han ikke kender sandheden. Hver nat får han et nyt eventyr, der viser, at tingene ikke altid er som man tror og til sidst finder Connor sin sandhed: han glæder sig til det er overstået. Monster har en grad af ærlighed og brutalitet, der rammer lige i hjertet, men nærmere som en knytnæve end en pil.

Tæl til 10 (kan købes på saxo)

Tæl til ti viser os sorg fra en 12-årigs perspektiv. Trisha har mistet sin søster og da hun finder en liste over ting søsteren hadede og Trisha selv er på som nummer 10 starter en både fysisk og mental rejse med at huske søsteren, præcis som hun var på godt og ondt og at vænne sig til at bestille 3 cupcakes i stedet for 4. Læs også her.

Til de unge

Fortid er alt jeg har (kan købes på saxo)

Griffins ekskæreste Theo drukner i Californien, mens Griffin er blevet efterladt i New York. De var ganske vist gået fra hinanden og Theo havde en ny kæreste, men Griffin var så sikker på at de til sidste ville ende sammen alligvel. Bogen er fortalt i to spor, dengang de mødte hinanden og nu efter Theo er død og Griffins sorg bliver værre af at finder ud af at han måske ikke kendte Theo så godt som han troede. Mens Griffin ventede i New York udviklede Theo sig i Californien. Fortid er alt jeg har er både rørende og rå og beskriver hvordan sorg kan drive os til dumme, egoistiske beslutninger, men at vi lever videre. Og det er okay. Læs også her.

På Bornholm må man græde overalt (kan købes på saxo)

På Bornholm må man græde overalt er en lille undseelig bog, der nemt forsvinder på hylden, men med et indhold der sidder i en længe efter den er læst. Martha Flyvholm Tode rammer utroligt præcist følelsen af sorg. Læs mere her.

Tankestrøm og -streger om min sorg (kan købes på saxo)

Tankestrøm og -streger er en autobiografisk gennemgang af at komme videre efter at forfatteren har mistet sin bror. Den består af tekster, eftertanker, instagram posts, rim og andet og er meget personlig. Ingen sorgforløb er ens, men sorg er alligevel universel og jeg tror de fleste, der har mistet kan nikke genkendende til om ikke det hele så dele af Pernilles kamp for at komme videre med livet.

Til de voksne

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage (kan købes på saxo)

Transfervindue (kan købes på saxo)

Der findes naturligvis mange mange flere bøger, der kan fortælle om eller lindre sorg. Digte er i særdeleshed også gode. Det her er blot et udvalg af nogle af de bøger, jeg synes er særligt fremragende på forskellige måder.