Gamle bøger - nye forsider

Få ting kan få folk op af stolene som dadadadaaam... forandring.

Når en bog bliver genudgivet med en ny forside, nye illustrationer eller *gys* en filmforside ser man ofte folk gå op i limningen - især når det drejer sig om børnebøger. Jeg har aldrig rigtig forstået det. Hvis man ikke er interesseret i en ny udgave, så har man jo valget at lade være med at købe og læse den.

Jeg forstår det selvfølgelig godt i teorien. Man er vant til noget, har gode minder om det og det er ikke rart, når det ændrer sig. Man vil gerne videreføre de minder til egne børn eller bare børn generelt.

Men som børnebibliotekar har jeg ikke meget tålmodighed med "det skal være som i gamle dage". Læs for eksempel også denne artikel.

Jeg elsker også den gamle Ronja Røverdatter, Quentin Blakes illustrationer og den gamle hvide Uendelige Historie. Men alle de børn der ikke er vokset op med de specifikke udgaver har ikke noget forhold til dem. De har til gengæld set filmen eller er måske anime fans. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har set et barn gå forbi en udstilling med en bog med en filmforside og er stoppet op og har taget den med, fordi de genkender den.

De fleste voksne er enige om at børn ikke læser nok og bør læse mere, men nogle gange virker det som om at det også skal være på de voksnes præmisser.

Børn skal læse 'det rigtige' og helst i 'de rigtige udgaver'. Nærmere betegnet det de voksne selv har læst.

Men nye udgaver, illustrationer og forsider kan åbne litteraturen for nye generationer og engagere nye læsere. Hvis de voksne ikke kan lide dem, who cares? Børnebøger er trods ikke for dem. Så æd modviljen og køb en bog med en filmforside, hvis det er det der skal til for at barnet har lyst til at læse bogen.