Om læsning og fordomme #3: Når voksne læser de unges bøger...

Vi er mange der læser ungdomsbøger. Og mange af os falder ikke rigtig under mærkatet ung længere. Hvorfor læser vi bøger, der er beregnet til mennesker 10-15-20 år yngre end os?

Der er ofte debat om hvorvidt YA (Young adult) er en genre eller målgruppe. Som udgangspunkt er det bøger skrevet til unge, men har også unge i hovedrollerne. Så det korte svar er: begge dele. Og det er en overgenre, der inkluderer realisme, fantasy, science fiction, horror, digte, you name it.

Så når voksne læser YA er det fordi vi er mentalt underudviklede? Gerne vil være unge igen? Burde vi bare blande os udenom og lade dem have deres bøger for sig selv?

Naturligvis ikke. Jeg læser ikke børne- og ungdomslitteratur, fordi jeg er børnebibliotekar, jeg er børnebibliotekar, fordi jeg læser (og elsker) børne- og ungdomslitteratur. Det er en af de største falliterklæringer at sige: "Bare vent til du bliver voksen...", når børn eller unge fortæller om både deres sejre og problemer.

Kærlighed betyder ikke mindre, fordi du er 15. På mange måder betyder den mere, fordi følelserne er utæmmede og i oprør. Dine venner er ikke mindre vigtige, selvom I kun er 13 og måske ikke er venner til I er 80. Dit mod til at springe ud, sige fra overfor bøller er præcis lige så stort som 16-årig som som 30-årig.

Det er blandt andet derfor jeg læser YA. For at være en bedre voksen. For aldrig at glemme hvordan det var at være 16. Ikke fordi jeg gerne vil være det igen. Fordi jeg gerne vil være der for dem, der er 17 nu. For det er pisse svært og hårdt og fantastisk. Og det er bøgerne også. De tager de svære emner op uden at vakle, de tager børn og unge seriøst og taler ikke ned til sin læser - uanset om læseren er 14 eller 40.

Men samtidig med at vi naturligvis skal læse, hvad der passer os, så er det også vigtigt at holde bogens publikum i mente. Man kan ikke dømme en 16-årig hovedpersons handlinger udfra en voksen tankegang. For de ér ikke skrevet til os, selvom vi er velkomne til at læse dem. Vi må gerne være med til festen, men vi skal ikke overtage den og dømme den udfra vores standarder.