Forskningens Døgn 2019 - TÆT PÅ LYD

Under Forskningen Døgn 2019 er temaet LYD. Kampagnen kommer i år til at køre fra d. 24. april til og med d. 24. maj 2019, og afsluttes som altid med et stort finaleshow, hvor vinderklasserne kåres - men selvom det er fedt at vinde så er pointen med Forskningens Døgn meget mere end det. For som noget helt nyt, så vil den sideløbende klassekonkurrence i år være en del af et kæmpestort lydforsknings-projekt. Det vil faktisk sige, at eleverne som en del af konkurrencen skal indsamle lyddata, som bliver anvendt i et ægte forskningsprojekt! Resten er desværre fortroligt indtil videre, men så snart at Biblo får grønt lys, har de lovet at fortælle mere om projektet. Men de kan dog godt afsløre - og gør det -, at der er skruet væsentligt op for konkurrencen i den forbindelse.

Selvom jeg ellers ikke abonnerer på at det bare gælder om at være med, så er det faktisk det Forskningens Døgn handler om - det er nemlig også en ganske fremragende mulighed for at lære på en anden måde end i klasselokalet. Udover de nye rammer - nogle gange er blot det at komme udenfor skolen motiverende i sig selv - men det er også sjovt samtidig med at det er udviklet af super kompetente mennesker. Udviklingsteamet består af både biblioteks- og museumsfolk, didaktikere, designere og ikke mindst forskere fra Københavns Universitet og det lyder måske lidt tørt, men det interimistiske værksted - som skal munde ud i de stationer børnene møder på biblioteket - flyder lige nu med alverdens lyd-aggregater, post-its, indtørrede kaffekopper (som nok har mere med kaffeindtaget at gøre, men man ved jo aldrig hvad det ender med) og diverse skitser. Man skal ikke underkende hvor sjove alle fem grupper kan gøre læring.

De satser på at udvikle tre ”stationer” (ligesom sidste år hvis nogen af jer var med der) og arbejdstitlerne er lige nu (det ændrer sig sikker): Mærk lyden, Brug lyden og Vis lyden. Det er helt afgørende for projektet, at eleverne har hands-on og ears-on, så det bliver vedkommende, at aktiviteterne er stort set selvkørende og at der stor variation i opgaverne, så alle eleverne får succesoplevelser med at arbejde og tænke som forskere. De skal altså både undersøge, måle, undre sig, gentage, diskutere, læse og udtænke.

Det bliver stort, det bliver vildt og det bliver godt i år, det er jeg fuldstændig sikker på - jeg har allerede meldt mit bibliotek til og håber på rigtig mange tilmeldinger fra skoler i Vanløse. Der er sidste frist for tilmelding d. 8. februar for bibliotekerne, så hvis I som lærere gerne vil være med så skynd jer at kontakte jeres lokale bibliotek, så de kan tilmelde sig. Og biblioteker, skynd jer at melde jer til og invitere klasserne. I kan se mere og tilmelde jer her.

Det er en virkelig god mulighed for skoler og biblioteker om at samarbejde om noget af det biblioteket også kan: nemlig formidle viden og nysgerrighed.

Vi glæder os til Forskningen Døgn i Vanløse! Skal I ikke også være med?

Valgt_6Y_tester - med logo.jpg

Tæt på LYD

Forskningens Døgn 2019