Skal voksne diktere hvad unge kan tåle at læse?

Heldigvis er børne- og ungdomslitteraturen kommet langt de sidste 50 år. Litteratur er - som oftest og når det rigtig batter - ikke længere opdragende og moraliserende, og det skyldes 3 ting. Forfattere der skriver bøger på børnenes og de unges præmisser, forlag der vælger at udgive dem og formidlere der formidler dem.

Read More

Dialogisk læsning og ordløse billedbøger

I kølvandet på mit projekt 1000 bøger er jeg blevet bedt om at skrive en masse om early literacy og projektet i det hele taget - blandt andet på Forlagsliv og Plusbog. Et af fokuspunkterne er højtlæsning, men ikke blot almindelig højtlæsning. Som hygge og underholdning er forælderen som fortæller og barnet som modtager naturligvis både vigtigt og rart, men hvis man ser sprogudviklingsmæssigt på det, så skal man også læse dialogisk derhjemme - og det er også det #1000bøger handler om.

Read More

"Min 7-årige har allerede læst Harry Potter" - om læsning og forståelse

Jeg har tidligere skrevet om aldersgrænser som vejledende og det er også sandt. Børn er individer, der kan læse meget forskelligt selvom de er lige gamle og det er vigtigt ikke blot at se dem som en aldersgruppe (eller et køn). De fleste voksne ville også finde det underligt at blive skåret ned til "Hvad læser en 35-årig kvinder?" uden at der blev set på hvilke interesser den 35-årige kvinde havde og hvilke genrer hun foretrækker.

Med børn og læsning er det dog også vigtigt at huske på at læsning er mere end at kunne læse ordene. Der skal også være forståelse bag, ikke blot af det enkelte ord, men kontekst, referencer, temaer og emner.

Vi glæder os alle sammen helt vildt til at kunne introducere vores børn, niecer og nevøer til de bøger vi selv elskede, som formede os. Men der er mange gode grunde til at slå koldt vand i blodet.

Read More

Om læsning og fordomme #5: "Det er behøver jo ikke være realistisk, når det er fantasy"

Jeg har ofte hørt (eller læst) at folk synes man er tosset hvis man bruger "Det er jo urealistisk" om fantasy, dystopier eller science fiction - film som bøger. Men blot fordi at du vælger at din bog foregår i en anden verden, fremtiden eller vores verden men med magiske eller overnaturlige elementer betyder det ikke, at du kan gøre som det passer dig. Tværtimod har du sat dig en endnu sværere opgave for, for nu skal du genopfinde verden på ny og lave nye regler og ja, gøre det realistisk.

Read More