Hvordan bliver man børnebibliotekar?

Du tager en uddannelse, men altså det er jo mere end det. Mange ender som børnebibliotekarer, fordi det var det job de søgte og fik. Det behøver ikke have været en forkromet beslutning.

Men for mit vedkommende var det en beslutning. Jeg fik et vikariat, og jeg elskede det fra den første dag. Men der var en bestemt definerende oplevelse, der gjorde mig sikker. En pige på omkring 11 kom ind på biblioteket med sin far og skulle have hjælp til at finde noget. Hun var en stærk læser og havde læst rigtig meget allerede - altså var de åbenlyse valg allerede fundet og læst. Det tog lidt tid, men hun var åben og ivrig og gik hjem med 4-5 bøger - jeg husker desværre ikke titlerne. Nogle uger senere kom jeg på abejde og en af mine kolleger fortalte at pigen havde spurgt efter mig. Hun havde læst alle bøgerne, og det var det bedste, hun havde læst og hun håbede, at jeg blev på biblioteket for evigt. Der stod jeg så med tårer med i øjnene og den første oplevelse af at have været en aktiv del af at ændre et liv med bøger.

Read More

Hvem har ansvaret for at få folk til at komme på bibliotekerne?

Det er jo bibliotekarerne, kultur- og litteraturformidlerne, kommunikationsmedarbejderne og eventmagerne, ikke? Det er jo os, der skal sørge for, at børn lærer at komme på bibliotekerne, og de voksne gider blive ved. Med biblioteksorienteringer, feriearrangementer, Hella Joof og koncerter som vores våben kæmper vi for at være relevante og spændende nok til at folk gider besøge os - og det gør de også. Nogle kommer kun for at høre på Hella Joof og smutter igen for ikke at sætte sine ben på biblioteket før næste gang en kendt kommer forbi, andre ender med at låne bøger med hjem, og nogle helt tredje genopdager biblioteket på ny og begynder at bruge det jævnligt. Og det er alt sammen godt. Vi er glade for at tilbudt noget nogle kunne bruge også selvom det var en engangsforestilling - bogstavelig talt.


Read More

Litteraturformidleren

Jeg vil helst ikke kalde mig selv anmelder. Der ligger noget værdiladet i det ord - som om min mening er mere værd end din. Og ja, jeg har noget uddannelse bag mig og ja, jeg har læst utroligt mange bøger efterhånden, men bøger og litteratur er i sidste ende en personlig oplevelse. Jeg vil ikke være smagsdommer og fortælle folk hvad Den Gode Litteratur(tm) er eller trashe bøger for clickbait - begge dele er ting jeg selv finder utroligt trættende.


Read More